/Bun venit

Iarna și primăvara lui 2019 vor fi pline de călătorii, dans, predat și învățat de la dansatori din lumea întreagă. În iunie toată această energie adunată cu grijă va culmina cu cea de-a 4-a ediție a Contact Improvisation Festival din București, care va avea loc timp de 3 săptămâni și va oferi diferite opțiuni de participare pentru cei interesați.

Dorința noastră este să creăm un cadru pentru învățarea și practicarea Contact Improvisation ca o formă de artă de sine stătătoare. Am invitat, ca în fiecare an, profesori și dansatori cu experiență care să ghideze procesul în cadrul unor cursuri, ateliere, discuții, laboratoare și jam session-uri structurate într-un program echilibrat.

În general, festivalurile de Contact Improvisation reunesc dansatori, performeri, practicieni de tehnici somatice, improvizatori și oameni care vor să exploreze și să își descopere inteligența corporală și noi metode de a se exprima artistic. Aceste contexte oferă un spațiu unde disciplina și jocul se îmbină, precizia este în alertă și libertatea înseamnă responsabilitate. Festivalurile se bazează pe o structură prestabilită în care avem contextul să învățăm activ, să facem schimb de idei și informații, sa ne întâlnim și să discutăm cu oameni care provin din medii de mișcare asemănătoare sau diferite. De asemenea, putem doar să dansăm, să fim prezenți față de ce simțim și să susținem spațiul pentru întregul grup.

Festivalul nostru are loc în mijlocul Bucureștiului, aproape de forfota centrului orașului. Acest lucru ne provoacă și ne determină să apreciem mai mult concepte precum timpul, spațiul, claritatea, atât în ceea ce privește organizarea cât și în felul în care dansăm. Afla ce categorie se potriveste mai bine cu dorințele, nevoile și curiozitatea ta: pre-festival // festival intensive // post-festival

De asemenea, pentru că perioada festivalului se sincronizează cu evenimentul anual GLOBAL UNDERSCORE, suntem foarte îcântați să ne alăturăm pe 22 iunie și să dansăm timp de 4 ore cu mulți alți dansatori din lume.

10-13
Iunie
2019
Pre-festival

“Mi-ar plăcea să particip la un atelier intensiv de CI dar și să am restul zilei libere. Atelierul din pre-festival susținut de Scott Wells este cea mai bună opțiune pentru programul meu.”

Descoperă
14-23
Iunie
2019
Festival

“Atunci când învăț ceva îmi place să mă arunc cu totul în proces și să mă concentrez numai pe asta pentru o perioadă de timp. Sunt interesat de programul de 10 zile de cursuri intensive și jam session-uri de CI din festival.”

Descoperă
24-30
Iunie
2019
Post-festival

“Dansul în natură mă ajută să mă conectez cu autenticitatea din mine și cu elementele de bază ale vieții. Aș vrea să vin la retreat-ul de dans din Transilvania.”

Descoperă
10-13
Iunie
2019
Pre-festival

Să dansez, să călătoresc, sau să muncesc?
Nu este nevoie să faci această alegere. În pre-festival ai timp pentru toate acestea: 4 zile de ateliere intensive cu Scott Wells (USA) - 3 ore de curs în fiecare seara și timp liber restul zilei. Acest program dorește să ofere timp participanților din alte țări pentru a vizita orașul și dansatorilor/pasionaților de mișcare bucureșteni să lucreze în timpul zilei.

Program: 10-13 iunie // 18:30-21:30 @ CNDB

Prețuri:
Early bird-65 EUR până pe 15 Martie
Full Fee-85 EUR până pe 31 Mai
// Include participarea la ateliere

From Zero to Flying

Prefestival Workshop- Scott Wells

Bazându-ne pe tehnicile de Contact Improvisation vom călători într-o atmosferă care încurajează libertatea de expresie și zborul. Vom lucra, de asemenea, cu tehnici somatice precum Body Mind Centering și Alexander Technique pentru a aprofunda practica acrobatică și a o înțelege dincolo de efortul fizic aparent. De exemplu: a sări ≠ a zbura pentru că a sări presupune o activitate musculară susținută, pe când a zbura are ca mecanică focus-ul asupra scheletului și este influențat de emoțiile și atitudinea celui care acționează. Acesta este doar un exemplu de temă pe care o vom explora.
În privința schemelor acrobatice fiecare își va respecta propriul nivel și va învăța într-un grup susținător care inspiră siguranță - fiecare dintre voi va ajunge să facă ceva ce nu a mai făcut niciodată.
Îmi place să primesc feedback și să îmi adaptez cursul în funcție de personalitatea și capacitățile grupului. De asemenea, vom lucra cu exercițiile mele preferate din CI și cu actualele interese care au luat naștere în urmă cu câteva decenii de lucru și explorare în Contact Improvisation.

În 1981 Scott Wells descoperă plăcerea tehnicii de Contact Improvisation la scurt timp dupa ce a început să practice cu perseverență și pasiune obsesivă dansul modern. A continuat să le practice pe ambele și a absolvit Masterul în dans la Universitatea din Illinois în 1991, iar în prezent este directorul unei companii de dans din San Francisco.
Stilul său de Contact este atletic, pune accent pe libertatea de mișcare, zbor, acrobații fluide (pentru toate nivelurile de experiență), siguranță, precizie, plăcere, rigurozitate.
Studenții apreciază adesea la cursurile lui variația între momentele meditative de ascultare, senzuale și lente și momentele jucăușe și foarte intense din punct de vedere fizic.De asemenea, este apreciat faptul că elementele înspăimântătoare și avansate devin ușoare și sigure.

14-23
Iunie
2019
Festival

Precizia, claritatea și dedicarea nu vin în contradicție cu spiritul ludic, spontaneitatea, libertatea de a a explora. În Contact Improvisation ele sunt complementare și creează contra-balansul necesar. Pentru a înțelege și integra acest tip de practică sunt necesare 10 zile intensive în care învățăm, exersăm, dansăm, facem schimb de informații, ne întâlnim cu alți dansatori și profesori din toată lumea.

/ 5 zile intensive de cursuri
/ 2 cursuri intensive
/ 5 single classes
/ jam session-uri
/ spațiu pentru discuții & 2 mese vegetariene pe zi
/ performance-ul profesorilor
/ Contact the City - performance stradal
/ extraJAMfest

Prețuri:
Early Bird- 235 EUR până pe 15 Martie
Full Fee- 275 EUR până pe 31 Mai
//Include acces la toate activitățile festivalului (cursuri, jam-uri, discuții, performance-uri + 2 mese vegetariene pe zi - cu excepția zilelor de sosit și plecare și a zilei libere).
Cazarea nu este inclusă dar odată ce va înregistrați vă putem pune în contact cu alți participanți dacă vreți să stați împreună și vă putem face și recomandări de hostel-uri.

Doar extraJAMfest - 20 EUR până la 31 Mai (12 EUR/pe zi drop-in).
Participarea parțială este posibilă doar pentru evenimentele extraJAM.

Space behind. Uncharted trails…

Curs Intensiv de dimineață - Anjelika Doniy

Sunt două lucruri care împiedică apariția “necunoscutului”:
1) Faptul că ochiul este ușor de păcălit
2) Tensiunile la nivel fizic

În acest atelier vom lucra cu privirea și vom descoperi cum putem să îi schimbăm traiectoria pentru a ajunge în locuri noi, neexplorate. Căutând o stare jucăușă susținută de o atitudine curajoasă, ne vom lua timp să eliberăm corpul de tensiuni și să eliberăm spațiul interior.

Alte teme cu care vom lucra în cadrul atelierului sunt:

  • Spațiul din spatele nostru prin intermediul imaginilor și exerciților de conștientizare a acestuia
  • Poziții și mișcări cu sus-ul în jos
  • Dezorientare conștientă
  • Conștientizarea spiralei în corp și în duetele pe care le vom avea
  • Compoziția prin intermediul parametrilor precum timp și spațiu.
  • Viteza în mișcare - trezirea focusului și atenției
  • Îmi dau voie să nu știu ce va urma. Exersăm mișcări către necunoscut.

În timpul călătoriilor mele în munți, am realizat că frica și anxietatea nu sunt niciodată în urma sau în fața mea, sunt în locul prezent. Curajul meu se trezește chiar atunci când fac pasul pe creasta muntelui, când sar din piatră în piatră. Acestea sunt momentele când devin speriată dar și curajoasă și amuzantă. Despre asta este acest atelier - despre noutatea fiecărui pas, fiecărei mișcări, solo, în duet sau în grup.

Improvising Contact Improvisation

Curs Intensiv de seară - Benno Voorham

Dansez Contact Improvisation din 1981 reînoind în mod constant felul în care mă raportez la această formă de dans, în special în relația cu performance-urile pe care le creez. A reprezentat întotdeauna o bază puternică în felul în care interacționez și dialoghez din punct de vedere fizic și emoțional cu ceilalți. În munca mea ca dansator, creator și improvizator mă interesează să explorez diferite intersecții între dans și Physical Theater (termen care descrie o formă de teatru în care povestea este spusă prin intermediul corpului). Ceea ce mă fascinează este să reușesc să folosesc potențialul corpului uman pentru a transmite povești prin mișcare într-un mod care este descriptiv.

Contact Improvisation va fi punctul de pornire de unde vom aprofunda aptitudini menite să ne aducă într-un dialog fizic și kinestezic cu ceilalți. De aici vom intra pe tărâmul improvizației, în relația acesteia cu performance-ul, cu creația. Ne vom juca cu diferite score-uri (partituri de mișcare) de improvizație pentru a ne provoca și a ne ascuți simțul compozițional și spațial. Compoziția (a articula materialul de mișcare) și ludicul sunt două cuvinte cheie care descriu acest atelier în care vom dansa mult pentru și cu ceilalți. Vom avea parte de dansuri în care putem fi în contact fizic cu ceilalți în orice moment și în acelasi timp va trebui să păstrăm atenția pe propria traiectorie continuă transformare.


Benno Voorham este un performer, coregraf și profesor internațional născut în Olanda, care locuiește în Stockholm din 1995. Din 1986, când a absolvit School for New Dance Development din Amsterdam, Benno a lucrat în multe țări ca dansator și coregraf, regizandu-și propriile lucrări și colaborând cu alți artiști atât în piese de improvizație cât și coregrafiate.

Let's dance!

Single Classes - Zoe Ramsey and Antonina Sheina

Ne place să dansăm și să ne jucăm împreună. Când poate umorul să facă parte dintr-o oră de curs? Spontan! Ca o surpriză! Deschideți-vă imaginația și curiozitatea în timp ce dansul se creează în dialogul dintre noi. Ar putea fi îngrozitor de amuzant!

Avertisment! Joaca și dansul trebuiesc tratate cu seriozitate! Este necesară implicarea sută la sută pentru a ne scunfunda în necunoscut!

Vom propune jocuri de mișcare și vom crea timp pentru a ne privi între noi...Apoi, vom vedea…

Antonina Sheina a studiat inițial în cadrul Universității de teatru din Moscova. Tonya a lucrat apoi în Teatrul de Repertoriu Malaya Bronnaya din Moscova timp de patru ani până în 2011, când s-a mutat în Irlanda și s-a alăturat companiei Echo Echo Dance Theatre, unde dansează în mod regulat, predă și organizează proiecte. Proiectele recente includ "A Box" spectacol pentru copii în colaborare cu Zoe Ramsey, producția Echo Echo "Lost in Frost", o piesă de teatru de dans pentru copii pe care a creat-o în 2015/16. Tonya a dansat, de asemenea, în The Cove, spectacol care a vizitat șase locații de teatru din Irlanda în 2017. Tonya performează, de asemenea, în mod regulat, împreună cu LUXe Company Processional Theatre.

Zoe Ramsey este în prezent membră a Echo Echo Dance Theatre Company, care desfășoară o gamă largă de proiecte artistice, printre care: The Box (2017-18) The Cove (2017), Walk By (2016), Lost in Frost (2016), Ludo Lusi Lusum (2014), Motion Ensemble (2013), Without (2013), The Chess Piece (2010). Zoe predă în mod regulat lucrând cu adulți și copii de toate vârstele inclusiv in proiectele Echo Echo Schools Moving.

Spirals & Free movement of the neck

Single classes - Ksenia Isaeva


Primul curs - Spirale Deblocate

Ne vom concentra pe împărțirea mișcării în funcție de tri-dimensionalitatea acesteia și pe a putea fi pregătit cu un răspuns fizic în orice situație nouă. Spiralele ajută în acest sens! Mai aproape, mai departe, în și în afara contactului, spiralele sunt baza. Spiralele lucrează atât cu tonusul muscular cât și cu un corp relaxat. Ce fel de calitate aduc ele dansului nostru. Hai să explorăm împreună!


Al doilea curs - Gâtul eliberat inițiază mișcarea

Pentru mine un gât eliberat reprezintă o cheie pentru un dans bogat.
-Gâtul eliberat dă voie inversiilor să se întâmple mai ușor și fluid dând naștere prizelor eficiente
-Deschide coloana, spatele și spațiul din spate
-Există o conexiune între un gât relaxat și o minte relaxată
În timp ce dansăm nu suntem într-o situație civilă, rutinieră. A elibera gâtul ajută eliberarea capului și a minții. Vom explora împreună la curs ce înseamnă această eliberare.


Am absolvit lingvistica și înainte să cunosc Contact Improvisation nu prea dansam. Am început să practic C.I. acum 9 ani și pas cu pas m-a cucerit complet. Acum locuiesc în Moscova, dar călătoresc mult prin lume urmând-o pe profesoara Angelica Doniy. Predau și susțin alți profesori în cadrul atelierelor ce au loc în Rusia, Europa și Asia.

Singing Bodies & Voice Laboratory

Single Classes - Alexandra Bălășoiu & Denis Bolborea


Primul workshop - Singing bodies

Singing Bodies este un atelier de dans contemporan care propune o explorare a potentialelor ritmice si melodice individuale, precum si a corpului in spatiul social si a relatiilor pe care acesta le are cu peisajul sonor al orasului. Dam o forma fizica sunetelor si speculam ceea ce nu se aude: muzica internă a fiecăruia dintre noi, muzica din celalalt, muzica încastrată în arhitectura spatiului, în încărcătura sa emoțională sau narativă. Prin exerciții inspirate din dans contemporan, beatbox și tehnică vocală ne exersăm abilitatea de a propune acțiune și de a transforma mediul care ne înconjoară. Căutăm relații cât mai organice și diverse între voce, corp și spațiu, iar conceptul de muzică este folosit doar pentru a traduce un tip de comunicare non-liniară și directă între conștiință și expresie.


Al doilea workshop - Laboratorul de Voci

Laboratorul de voci pornește de la propunerile atelierelor de dans contemporan Singing Bodies și aduce un focus mărit pe rezultatul sonor, păstrând în continuare o conexiune cat mai puternică cu senzațiile corpului, relațiile dintre participanți și modalitățile de ocupare a spațiului. Acestea reprezintă atat sursa de inspirație a unor improvizații vocale, cât și modalități de a angaja sistemul nervos central în task-uri diverse care lasă astfel un traseu liber între intuiție și rezultatul vocal. Laboratorul este un teren de joaca și explorare deschis tuturor celor interesați de lucrul cu vocea: muzicieni, actori, performeri.

Alexandra Bălășoiu a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, secția Coregrafie în 2014. Din 2017 coordonează activitatea Indie Box, o ‘cutie’ cu proiecte independente din sfera performance-ului contemporan, dezvoltând împreună cu Denis Bolborea conceptul de cursuri Flowprints, proiecte de activare și explorare a spațiului public precum Earsight sau Singing Bodies, precum și proiecte de cercetare și producție.

Denis Bolboreaa studiat diferite stiluri de dans urban (hip-hop, popping, locking) și a câștigat de-a lungul anilor multe premii, atât în România cât și în Europa. În 2009 a participat la ”Dansez pentru tine”, făcând mai apoi parte din echipa. Această experiență i-a adus un număr mare de colaborări în televiziune (X-factor, Eurovision) și l-a determinat să-și îmbunătățească tehnica de dans. În 2013 a absolvit Universitatea Naționala de artă Teatrală și Cinematografică București, specializându-se în Artă Coregrafică.

In and Out & Building a New Spine - Together

Single Classes - Cristina Lilienfeld


Primul curs - Înăuntru și afară!

Observând interiorul, negociind exteriorul

Corpul nostru este un sistem ingenios ce își dezvoltă propria sa memorie. De când ne naștem, corpul înregistrează stări, gânduri și emoții. De la felul în care mergem, flexibilitatea cu care dansăm, la încrederea pe care o avem în noi și modul în care ne adaptăm schimbărilor, toate sunt înscrise în corp.
Punându-ne în mișcare conștientă printr-un amestec de elemente de Contact Improvisation și exerciții de conștientizare corporală lăsăm această memorie a corpului să se exprime, interiorul să se liniștească, învățăm să ne urmăm mișcările naturale și să facem loc improvizației și flexibilității.
Astfel, cursul va fi un amestec de tehnici de dans contemporan și Contact Improvisation menit să ne pună în contact cu ceea ce are corpul nostru de transmis și în special într-un dialog subtil cu cei din jurul nostru. Din acest spațiu al comunicării se va naște dansul nostru.


Al doilea curs - Construind o nouă coloană vertebrală - Împreună

Vom începe cu câteva exerciții de conștientizare pentru a înțelege forma și posibilitățile, răsucirile și întoarcerile fiecărei zone vertebrale individuale.Treptat, odată ce începem să descoperim ce înseamnă să ai o coloană vertebrală ca individ în (dansul tău unic), începem să ne îndreptăm către un partener. De aici începe nebunia! Vom descoperi cum să ne folosim coloana vertebrală în ridicările specifice care apar adesea în CI, cum să ne păstrăm siguranța și, cel mai important, cum să ne păstrăm individualitatea în timp ce dansăm cu un partener.
Ce înseamnă să asculți și să propui în același dans? Ce este un schimb echilibrat într-un dans de CI? Ce înseamnă să fii cu partenerul tău și în același timp să-ți asculți nevoile? Vom răspunde la aceste întrebări împreună!


Cristina Lilienfeld a studiat coregrafia și psihologia căutând în permanență punctul în care cele două discipline se întâlnesc. În ultimii ani a colaborat și continuă să lucreze cu diferiți coregrafi și dansatori dar și cu artiști vizuali și muzicieni făcând parte din mai multe grupuri artistice interdisciplinare. Spectacolele ei “Lay(ers), “Nu toți sunt eroi”, „ Fapte vitejești”, “Moving Fields” precum și numeroase spectacole în care dansează sau pentru care a semnat coregrafia: “Coregrafie de grup”, “În trup”, “Dancer In The Dark”, “The Great Scheme of Things - concert Fierbinteanu” etc. continuă să fie prezentate pe scenele din Bucuresti, din țară și internaționale.

Contact Improvisation and Performative Practice

Single Classes - Alexandra Soshnicova & Serghei Golovnea

De-alungul experienței noastre în arta improvizației (fie că este vorba despre un jam sau un performance) am întâlnit interacțiuni create intenționat sau întâmplător, interacțiuni care iau forma unui solo, unui duet, unui trio sau a unui grup. Vă invităm să explorăm împreună aceste forme prin Contact Improvisation.
Adaptându-ne corpul la experiența ascultării, ne vom juca cu amplitudinea acțiunii și vom observa importanța pauzelor. Vom observa chimia stărilor noastre interne, emoțiilor, precum și propriul ritm, respirația; vom accelera prin manifestările fizice ale corpului și invers. Vom lăsa conexiunea între chimie și fizică să se întâmple pentru a da naștere poeziei dansului.
Solo, Duo, Trio... Grup. Ne vom lua timp să explorăm fiecare dintre aceste structuri. Apoi ne propunem să explorăm tranziția de la o structură la alta prin acumularea sau neutralizarea stărilor noastre.
Acțiune.
Reacție.
Interacțiune.
Neutralitate.
Vom dansa mult, vom cerceta și vom observa. Observația și atenția vor reprezenta o parte importantă a dansului nostru și a experienței performative.


Alexandra și Sergey s-au cunoscut în 1997 în cadrul grupului de dans modern “Voices” (Voci) al cărei director artistic este Angela Doniy. Au devenit un duo în anul 2000. De atunci au continuat să danseze, să creeze, să improvizeze și să predea împreună. De asemenea, cei doi participă la proiecte și performance-uri internționale în rol de dansatori și coregrafi.

24-30
Iunie
2019
post-festival retreat

Natura nu are nevoie de arta, însă noi avem nevoie de natura pentru a ne trezi creativitatea și a ne reînnoi viziunea asupra vieții și artei.
Anul trecut am avut ocazia să locuim, să contemplăm și să dansăm timp de 5 zile în relație apropiată cu pământul, pădurea, apa, focul, animalele, vântul și razele soarelui, într-un loc izolat, în Transilvania, numit Sagittarius A*.
Anul acesta vă invităm în alt spațiu magic din Transilvania, pentru o săptămână cu dans, explorare a naturii, atelier intensiv de CI&Butoh, diferite practici de dimineață, spațiu pentru body-work-uri, dancing dates, jam sessio-uri, mâncare vegetariană gătită în aer liber, relaxare, drumeții, cântat la foc și tot ceea ce ne poate oferi natura.

Pensiunea La Ionel este plasată în apropiere de satul Măgur - Răcătău, la granița cu o pădure fermecată, la limita dintre sălbăticie și civilizație, solitudine și comuniune, primitoare pentru toți.

Prețuri:
Early bird - 165 EUR până pe 15 Martie
Full Fee - 195 EUR până pe 31 Mai
// Cazare în camere de câteva persoane, 3 mese vegetariene pe zi, spațiu pentru cercetare și practică, ateliere de dans, ghidare asigurată de locali.
maxim 20 participanti

Going in, to go out

Atelier intensiv de Butoh şi Contact Improvisation- Theo Trișcă & Virginia Negru

A dansa Contact Improvisation este despre a crea, a redescoperi şi a înţelege, fizic şi emoţional, relaţia noastră cu lumea exterioară: gravitate, momentum, inerţie, fricţiune, forţă centrifugă şi celălalt. Însă, vrem ca înainte să ne angajăm autentic cu exteriorul şi cu celălalt, să ne inversăm perspectiva şi să privim dinauntru în afară, să cercetăm propriul nostru peisaj interior şi imaginile pe care le avem despre noi. Pentru aceasta nu putem altfel decît prin a începe să deconstruim şi să construim relaţia pe care o avem cu noi înşine, prin dans, mai specific prin dansul şi practica Butoh - unde vom deveni martorii propriilor noastre poveşti; le vom modela, asambla şi folosi ca pe nişte unelte pentru propria noastră creaţie. Vom călători prin multele dimensiuni care ne alcătuiesc, cu ajutorul imageriei, a tehnicilor, a naturii care va fi ghidul nostru principal şi vom conştientiza că nu avem un punct final în care trebuie să ajungem, ci noi suntem punctul care începe şi sfârşeşte în acelaşi timp. Pornind din această perspectivă, fiecare pas, atingere şi întâlnire cu nivelele exterioare va primi un sens propriu şi personal care ne va da posibilitatea să ne creăm propriul răspuns în relaţie cu ceilalţi. Unind aceste două forme de artă şi dans într-un singur atelier vrem să aducem poezia şi tehnica mişcării împreună. Prin urmare, invităm şi începătorii şi avansaţii să ni se alăture în această călătorie experinţială.


/Profesori

Scott Wells

- SUA -

Anjelika Doniy

- Rusia -

Benno Voorham

- Olanda/Suedia -

Alexandra Soshnicova & Serghei Golovnea

- Republica Moldova -

Ksenia Isaeva

- Rusia -

Alexandra Bălășoiu

- România -

Denis Bolborea

- România -

Cristina Lilienfeld

- România -

Zoe Ramsey & Antonina Sheina

- Irlanda -

Theo Trișcă

- România -

Virginia Negru

- România -